Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania, mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.

Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji, Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.

Nie stwierdzono, aby nietolerancje bezpośrednio zagrażały życiu. Nie należy ich jednak ignorować, be mogą znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.

Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej

  • Astma
  • moczenie nocne
  • bezsenność
  • nadaktywność u dzieci [ADHD)
  • biegunki   
  • nieżyt żołądka
  • bóle głowy   
  • problemy dermatologiczne
  • bole stawów   
  • przybieranie na wadze
  • celiakia   
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • depresja   
  • wrzodziejące zapalenie okrężnicy
  • drażliwość   
  • wzdęcia
  • egzema   
  • zapalenie skóry
  • fibromialgia   
  • zaparcia
  • hipoglikemia   
  • zespół jelita drażliwego
  • lęk   
  • złe wchłanianie pokarmu
  • migrena   
  • zmęczenie chroniczne

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (alergia na orzesz ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji).

Test na nietolerancje pokarmową jest szybką, opartą na teście ELISA metodą wykrywania przeciwciał IgG dla 59 różnych składników pokarmowych w ludzkiej surowicy lub osoczu krwi. Test przeprowadza lekarz lub dietetyk w gabinecie oraz diagnosta laboratoryjny. Wynik odczytuje się po 40 minutach i pozwala on jakościowo określić poziom przeciwciał klasy IgG pokarmowe specyficznych. Na mikropłytce znajdują się również dwa pola kontrolne (pozytywne i negatywne), pozwalające określić prawidłowość przeprowadzenia testu.

Badane antygeny pokarmowe:

  • Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i C5d:ryny, truskawka, pomidor.
  • Warzywa: brokuł, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
  • Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
  • Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra).
  • Mięsa: wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.
  • Zboża: gluten, ryż, kukurydza, pszenica, pszenica durum, żyto, owies.
  • Inne: Jajko (całe), mleko krowie, drożdże, czosnek, imbir, grzyby, herbata.

Wynik testu jest przesyłany w postaci raportu zawierającego informację o poziomie przeciwciał IgG dla poszczególnych antygenów. Poza precyzyjnym określeniem poziomu wynik jest pogrupowany na trzy zakresy oznaczające nietolerancję w normie, podwyższoną, wysoką.